Status efter 4 måneders arbejde


Morten Søndergaard, har mig i konsultation i sit ord-apotek på Musée d’Art Moderne, Saint-Etienne.

Bøgen er netop sprunget ud her på Tasilik,mit arbejdssted i Odsherred!

Jeg er tænksom efter nogle meget travle måneder op til min portrætudstilling på Frederiksborg Slot, som åbnede 12. januar. Udstillingen sluttede 2. April, og havde mange besøgende – omkring 20,000 gæster.

Der var stor interesse for portrætterne, der repræsenterede 40 år af mit liv. Det var dejligt at gense malerierne, som for manges vedkommende havde været skjult i private samlinger siden købet. Det var også stort at møde modellerne til portrætterne. Hvert portræt rummer en historie, og i mit inderste blev jeg rørt over tanken om at være så priviligeret, at kunne se mit liv på denne måde gennem malerierne sammen med de, jeg har mødt og udvekslet tanker med i de forskellige livsafsnit..

Det var dog meget tragisk, at Peter Bastian, som jeg malede i januar 2016, mens han var alvorlig syg, og senere var blevet erklæret rask, da han ankom til åbningen på Frederiksborg Slot den 12. januar 2017 og delte sin vidunderlige musik med os – døde kun 2 måneder senere! Han var en person, jeg er taknemmelig for at have haft mulighed for at være sammen med de to dage, det tog at male portrættet. Selvom vi aldrig havde mødtes før, samtalede vi intenst, og efter den første dags arbejde (han stod i omkring 20 minutter ad gangen – så længe siden på en vinyl LP varer før den skal vendes, fra kl 10 til kl 20 ), spiste vi aftensmad, og fortsatte derefter samtalen i lænestolene foran pejsen + en flaske brandy, hvor vi gennemgik konsekvenserne af Einsteins relativitetsteori, i perspektivet at sjælens egentlige bestanddel er lys ..

Jeg må indrømme, at Peter bastians død har påvirket mig meget. Men Peters indstilling til livet og universet har overbevist mig om, at han er gået sin skæbne i møde med oprejst pande. Han var en enestående, meget nærværende og kærlig person!

Ny Carlsbergfondet købte mit portræt af Peter Bastian og mine 12 portrætter af besætningen på inspektionsskibet Ejnar Mikkelsen, som jeg malede under sejlads med skibet i de Grønlandske farvande i April 2015.

Den 10. marts åbnede min store udstilling på Musée d’Art Moderne Saint-Etienne Metropole i Frankrig. Det er arbejder fra de sidste 20 år. Malerier, tegninger og videoer. Min udstilling var en af 3, der åbnede den dag. De andre udstillinger var design biennalen, og den spanske billedhugger Jaume Plensa.
Da lederen af museet, Martine Dancer, skulle introducere mig til det franske publikum i sin tale, nåede hun lige at nævne mit navn, hvorefter en stor projektør, der oplyste scenen vi stod på, eksploderede med et kæmpe brag! Det regnede med glohede glastykker over os der stod på scenen, og der hvor de landede på gummimåtten, vi stod på, steg en tynd røgsøjle op, som deltog vi i en diabolsk performance. Jeg havde følelsen af, at min kære afdøde malerven Preben Fjederholt med dette markerede sin tilstedeværelse på udstillingen. Min gode ven, digteren Morten Søndergaard, lavede senere en performance med sit ord-apotek, oversat til fransk. Og mange gode venner og støtter mødte op til åbningen. Udstillingskataloget er endnu ikke færdigt, men udstillingen varer frem til 27. august, og derfor er det acceptabelt det udkommer lidt senere.. Kataloget har 168 sider, og bliver udgivet på det tyske forlag Kerber meget snart. Med tekster af Jens Christian Grøndahl, Merete Sanderhoff, Lorand Hegyi og Martine Dancer. Den 13. april var jeg tilbage på museet, hvor der var arrangeret en aften med debat og præsentation af mine værker. Et panel der bestod af museumslederen Martine Dancer, rektoren på kunstakademiet i Saint-Etienne og jeg, gennemgik udvalgte værker, herunder mine inspirationskilder, Wilhelm Hammershøi, Francis Bacon og Lucian Freud.

En af de andre dage besøgte jeg kunstakademiet i byen for at give lektioner til 6 studerende, og se deres værker. det var en inspirerende oplevelse. Det var godt at opleve, de unge har passion for maleriet. De havde både talent og originalitet.